C1 rijbewijs halen voor je camper

Camperrijbewijs

Met de camper op vakantie geeft je veel vrijheid. Om met een camper te mogen rijden moet je echter je C1 rijbewijs halen. Met een camper kun je tijdens je reis gaan en staan waar je wilt. Ideaal om rond te trekken en een land op die manier te bekijken en te ervaren. Er zijn genoeg landen waar je uitstekend terecht kunt met je camper. Maar je moet er wel mee mogen rijden natuurlijk. Zodra je camper meer dan 3500 kilo weegt, heb je een camper rijbewijs nodig, oftewel het C1 rijbewijs. Met dit rijbewijs kun je ook een lichte vrachtwagen besturen.

C1 rijbewijs halen

C1 rijbewijs nodig om een camper te besturen

Het C1 rijbewijs is een rijbewijs waarmee met met een motorvoertuig mag rijden van tussen de 3500 en 7500 kilo. Daaronder heb je aan een gewoon autorijbewijs B voldoende. Dit geldt bijvoorbeeld voor de tot camper omgebouwde bestelbusjes. Is je camper zwaarder dan 7500 kilo dan heb je weer een ander rijbewijs nodig. Dit geldt ook als je met een aanhanger wilt rijden, je hebt daarvoor een rijbewijs CE nodig. In de meeste gevallen kun je prima uit de voeten met een C1 rijbewijs.

Camper

Als particulier heb je geen code 95 nodig

Wil je snel op vakantie? Dan kun je een spoedopleiding volgens om je C1 rijbewijs te halen. Dit kan dan in 3 dagen. Om als particulier je C1 rijbewijs te halen moet je een aantal examens doen. Zo zijn er twee theorie examens over verkeer en techniek en administratie en een praktijkexamen. Er wordt in deze onderscheid gemaakt tussen particulieren en beroepschauffeurs. Als je namelijk als professioneel chauffeur met een lichte vrachtwagen gaat rijden heb je ook het Code 95 certificaat nodig. Hiervoor gelden weer aanvullende eisen die bedoeld zijn om de verkeersveiligheid op Europese wegen te vergroten. Als particuliere chauffeur hoef je dat niet te halen.